Lapozó

X
CSALÁD ÉS NEVELÉS

Az elutasítástól a gyógyulásig

Amikor Ajtay Orsolyát először hallottam életútjáról beszélni, megragadott őszintesége és annak átütő ereje, ahogyan élete és kapcsolatai átformálódtak az évek során. Orsi szakképzett kisgyermeknevelő.

Beszélgetésünkben olvasóink végigkísérhetik, hogyan vált Orsi kétségbeesett fiatal lányból boldog felnőtté, és hogyan gyógyult meg édesapjával serdülőkorában félbetört apa-lány kapcsolata...

Hit és lelki élet

A halál kapuján át

„Nagyapám mindig nagyon közel állt hozzám – kicsi koromban ő tanított meg járni. Később, amikor nagy, fekete kötésű könyvéből, a Bibliából olvasott nekem – akkor is ő tanított az első lépésekre a hit útján.

Nagyapa már elmúlt hetvenéves, mikor végül békét kötött Istennel. Ez a jelentős, életet átformáló esemény a jövőjével kapcsolatos összes bizonytalanságát elsöpörte...” (Elizabeth Mittelstaedt)

A cikkben olvashatunk Nagyapa lelki örökségéről; arról, hogyan lépett át a halál kapuján – és arról is, mit ír mindezzel kapcsolatban a Biblia. Mit kell tennünk, hogy megnyíljon számunkra a menny kapuja?

Test és lélek

Lányaink és a „nehéz napok”

Gyakran tapasztaljuk, hogy sok lány és asszony nincs kibékülve saját testének havonta jelentkező „nőies” folyamataival. Miért élik meg annyian – némi túlzással – „átokként”, de legalábbis keserves nyűgként a ciklust? Összefüggésben áll-e mindez a felvilágosítás módjával vagy hiányával? Ez a kérdés foglalkoztatott, amikor közeli ismerőseimet arról kérdeztem, őket hogyan készítették fel annak idején a nővé érés folyamatának kezdeti lépéseire, és – lányos anyák lévén – hogyan próbálták később saját lányaikat „bevezetni” a női test változásának titkaiba.

A „lányos beszélgetés” mikéntjéről cikkírónk két jellemző példát oszt meg olvasóinkkal, amelyek útmutatásul szolgálhat azoknak az anyukáknak, akiknek a lányait most még évek választják el a pubertáskortól...

X
SZERELEM ÉS PÁRKAPCSOLAT

Váratlan szerelem – Beszélgetés Necics Adriennel (4. old.)

Mind az egyedülálló, mind a házas életformának vannak előnyei és hátrányai. Azonban sok egyedülálló szívesen felcserélné a szabad időbeosztás, az önálló döntéshozatal előnyeit arra, hogy egy hozzáillő társsal oszthassa meg élete örömeit, vagy éppen gondját-baját.

Így volt ezzel a harmincas évei vége felé közeledő Necics Adrienn is, akit fél évvel ezelőtt még Szabó Adriennek hívtak. Bár sokat utazott, sok emberrel ismerkedett meg, hosszú évekig nem találta a hozzá illő társat. A tavalyi év azonban hirtelen változást hozott az életébe... Férjével való egymásra találásuk története mellett Adrienn megosztja velünk azt is, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie egyedülálló hívő nőként.

Test és lélek

A szépség ajándéka (28. old.) 

“Mióta a gyermekeim megszülettek, testem bizonyos részleteivel nem csupán elégedetlen vagyok, hanem látni sem szeretem. Egyáltalán nem tetszik, aki a tükörből visszanéz rám. Ilyenkor már nem érzem magamon Isten elégedett pillantását; fölöttem érzett örömét pedig elhomályosítják kemény, magamat ostorozó gondolataim...”

A plakátokról, a magazinokból és a képernyőről egyformán gyönyörű fiatal nők néznek ránk: derekuk karcsú, arcukat ragyogó fürtök keretezik, hosszú pilláik alól igéző tekintettel mosolyognak... A cikk szerzője leírja néhány gondolatát arról a szépségideálról, amelyet olyan sok nő igyekszik követni.

Család és nevelés

Reménység a kórházi ágy mellett (18. old.)

„Kisfiammal, az akkor hároméves Mátéval – akinek előző nap két kis dudort tapintottam ki a tarkóján – éppen a körzeti orvosunkhoz igyekeztünk. Amikor a rendelőbe értünk, azonnal vért vettek tőle. Mit sem sejtve várakoztam a laboratóriumi eredményre, de úgy látszott, elég lassan készül el. Kezdtem izgulni… A főorvosnő személyesen hozta ki a leleteket, s ekkor már tudtam, hogy valami nagyon nincs rendjén... Együttérzéssel és tapintatosan közölte a sokkoló diagnózist: 'A kisfiának leukémiája van.'”

Megtudhatjuk, mivel kell szembenéznie, és hogyan küzd egy édesanya a reménységért, és kisfia gyógyulásáért.

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X